Friday, 19 August 2011

Mercun + Eksiden = Raya!

Assalamualaikum, salam Ramadhan Kareem. sedar  x sedar dah nak sampai ke 10 mlm terakhir Ramadhan dah.kejap giler masa berlalu, ish3...so, kalo dah makin dkt nak abes poser neyh, meriah jer mlm2 dgn budak2 dan x ketinggalan bapak budak men mercun.tp kalo rasa nak men tu, tgk2la jgak jiran2 sblh menyebelah ye, kang x pasl2 gaduh plak, yela da korg duk memekak manela tau dorg tgh sibuk beribadah ke, xpun dorg ada ank2 kcik.kenalah ade sikap toleransi dan timbang rasa kn?hehe...

Kalo bercerita pasl mercun neyh, terus terang cakap sy sbnrnya agak "mandom" org utara ckp, Tranung kate "koman spana",mmg x brapa pandai pun, tp suka tgk org men.yela, mse kcik2 dlu bapak ku garang, haha...de x kasi men mercun2 neyh, paling kuat pun menla bunga api yg bdk2 kcik duk men. heh, ape klas!huhu..tp nak wat cane dah, tgk jela pak sdara men mercun, mercun bola plak tu.memg skali pasang, bergegar tiang rumah, haha...marah org2 surau kt situ, org nk tarawih pun x senang, dahla tarawih pun x pg, hampeh!hehe..

Alamak!Abah da marah, larriiiikkkk!!!

Tp tu citer zaman2 bayi, skrg sy rsa bersyukur sgt sbb dri kcik da diajar supy x main mercun ke, bom ke, meriam masa poser.yela, kalo kita tgk paper, time bulan poser neyh ada jer berita pasl budak putus jari, bapak budak putus jari, nasib bek x mak budak join skali. puncanya sbb men mercun..alahai, x berbaloi dik oi pts jari kaki tgn sbb men mercun yg harga x sampai sengget sebijik. kan xpasl2 da jd OKU sepanjang hayat.

Neyhla rupa mercun bola, amacam? ada berani?

Neyh plak mercun ketupat, jgn korg mkn plak!haih..

Dan neyhla hasil de kalo degil sgt, nak men mercun kan?haa...pts jari, xmuleh raya, jdi budak cacat..ish3

Adik neyh mmg x sbr nak rayer sgt, poser baru 4 hari men mercun, hlg jari kiri.

Adik neyh hilang 3 jari kanan, ish3..cian, tula mak ckp jgn men degil.
 p/s:gambar2 neyh bukan bertujuan nak aibkan sape2, tp biarlah ia jdi iktibar dan pedoman pd kita semua ye!

Satu lagi fenomena yg selalu terjadi di kala musim perayaan, x krela raya poser ke, gong xi fa cai ke, deepavali ke, adalah eksiden @ kemalangan jalan raya. kalo eksiden x melibatkan casualties atau kematian xpe lg, neyh smpai ade yg meninggal, nauzubillah.niat nk balik tunjuk kereta baru hasil titik peluh sendiri, Evo Lancer tu(biar Inspira jer pown.)!biar mak ayah tgk rse bangga dgn anak2 dia, berkumpul ramai2 sanak saudara di pagi raya, brula hepi.jgn biar family kita mnymbut kepulangan kita dgn van jenazah.yg neyh sy agak sdih la, sbb neyh berkait rapat dgn sikap kita sbg seorang pemandu.mmgla masing2 nak cepat sampai ke destinasi, maklumlah nak blik kg jumpa keluarga tercinta setelah berbulan2 keje luar negeri, or students yg belajar jauh dri family.tp jgnlah memandu laju sgt, langgar sgala peraturan jln. dan sblm nk mulakan perjalann tu watla regular check, g servis kereta dl, bru start perjalanan.kalo time drive tu mngantuk or penat, stop la kejap kt pam station, rehat skjap or pekena kopi free.alaa, slalu musim perayaan ade jer kt Petronas tu, so why don't you stop by and have a cup of refreshment kan?pastu drivela blik.mmgla kita kata malang x berbau, dah takdir Allah jemput dulu, tp tu bukan alasan kita utk bersikap sambil lewa dalam soal keselamatan jln raya.so kpd kwn2 yg bercadang nak drive balik kg neyh, please bear in mind okeh?this friendly message is brought to you by Azly Ezqiel.chewah!

 So, kesimpulannya berhati2lah dalam segala perbuatan, kalo nak men mercun sgt, men mercun bawang jer, kn btg hidung pown kompem x patah, haha..maksud sy kalo nak men jgak, play it at ur own risk, u've been warned.org ckp kalo raya xmain mercun x feel.eh, aku x men mercun dri kcik, sakan jer raya..duit raya berkoyan2 dpt even umor da mcm bapak budak, perut penuh jer dgn sgala mcm makanan, sanak saudara penuh jer kt umah xde yg ptus tgn kaki, or eksiden lggar lembu (alhamdulillah).pd para pemandu, drive safely, x pyh nak race sgtla, xkn larinyer kg dikejar,hehe...peace!


p/s:xnak ltak gmbr2 eksiden kt cni, tkt ade yg xbleh nk tgk bulan2 poser neyh...hehe...
Pen off!^__^

12 comments:

  1. eh2, ktorang pon pnggil koman spana laaa.. :P hmm, ntah.. ape yg best ntah dgn main mercun tu.. sy penah main mercun bwg jee.. ahahaha :P

    da macam abg polis trafik bg ceramah dah.. tp kan, kalo balik time pagi, boleh ke g minum kopi kat petronas tu? lalalalala~ :D

    have a safe journey nt! :)

    ReplyDelete
  2. @sabella mohamad
    men mercun memg best..tp kalo smpai ptus jari, xde yg best dahnyer..beringat sblm kn...:)

    ReplyDelete
  3. @khairul_bariyyah
    ea?bkn koman skrudrebar ke?haha..:p
    haha..nth,tp ske jer tgk owg me sbnrnyer...:D perli ea?saman awk bru taw...hee,macih2,insyaAllah..^_^

    ReplyDelete
  4. isk, nt dgn awak2 skali sy skrudrebar kan.. :P

    ala, abg polis trafik ni, grg betol.. tny soalan pon die kate perli.. namo tny da la lpas ni.. :|

    ReplyDelete
  5. @khairul_bariyyah
    hemoih!gargnyer...lariikk!!:p
    alaa..sy mne jd polis lg,da kn reject da pown..g tny abg polis len ea...hee

    ReplyDelete
  6. tingat msa kecik2 dulu..tp bdk2 skrg ni dh pandai adjust mercun n bunga api,tu yg jadik cm pic kt ats tu..

    ReplyDelete
  7. @my melody
    btul tu, bdk2 skrg da advanced, sume benda nak wat sndiri jer..kalo da pandai sgt, asal x wat bom jer, pas2 g bedil israel ke, amerika ke..ade gak pekdah..^__^

    ReplyDelete
  8. bile melayu raya je mesti byk kes putus jari kene mercun lah..bile cina raya,xde pon kes cmni..
    dorang maen cane rasenye ek?? hehe

    ReplyDelete
  9. @anamizu
    ehe..org cina men mercun papan x pgg kt tgn, org melayu punyer terer, mercun bola tu kalo x meletup de amik blik pas2 pasg blik, xke meletup kt tgn..xsmpt nk lempar sumbu de da abes..ish3..^__^

    ReplyDelete
  10. xsah lau x de mercun tyme raye, kan?

    ReplyDelete
  11. @Jαnnαhツ
    ha'ah,sbb tu x sah rye kalo xde yg pts jari..:p

    ReplyDelete

Para Pengikut

TINGGALKAN JEJAK ANDA

Kotak Pencari