Tuesday, 16 August 2011

Comfirm! Golden Churn Tak HALAL!!

Assalamualaikum, dlm kte duk sibuk menjalani ibadah poser neyh, dan x krg jgak ade yg da brkira2 utk beli mcm2 klngkapan utk hari ryer (alamak!rilek la...bru separuh Ramadhan..),bbrape hri lpas kte dgmparkan dgn berita status ketidakhalalan Golden Churn, sjenis butter utk wat kek or kuih-muih.erk!time2 nak ryer neyhla mcm2 isu timbul kn?dahla isu halal mmg isu sensitif thap gaban bg org2 Islam.

Butter Golden Churn neyh kluaran syarikat dri New Zealand dan pengimportnyer adalah Ballantyne Food Pty Ltd.dan slalunyer perusahaan yg buat kek lapis sarawak pkai butter neyh.heh?rayer taon neyh kek lapis Sarawak xde dlm menu ye,huhu...Ia da disahkan mengandungi DNA babi dan tlh dibanned di Sarawak dan Johor.dan JAKIM pown alhamdulillah da mengesahkan hri neyh bhwa mmg produk neyh non halal.

Amacam?nampak sdap kan2?



Neyhla ruper Golden Churn Butter, cube cek ade x kt dapur korg

Neyh kenyataan media rasmi yg dikeluarkn oleh Majlis  Islam Sarawak berkaitan status Golden Churn.
Kenyataan dari Berita Harian bertarikh 3 Ogos 2011 mengatakan trdapat DNA babi dlm butter tu.



 Dan hari neyh latest punyer update kt Bernama.Com, JAKIM tlh mngesahkan dgn ykinnyer bhwa Golden Churn tidak halal stlah mendapat kesahihan dri agen Ballantyne Food New Zealand tu sndri.Berita melaporkan bhwa produk itu yg diedarkan di Malaysia adalah berasal dri kilang yg same iaitu di Sarawak, yg mne tlh disahkan mengandungi DNA babi walaupun pengimportnya adalah berbeza.Hasilnya, byk kek2 lapis yg tlh dbuat mngunakan butter neyh tlh dimusnahkan.huhu...kn da membazir..agak2 slame neyh brape biji kek lapis Sarawak tu yg kte mkn, pas2 msk dlm bdn jdi darah dging kte?astaghfirullah..byk2la istighfar, kte neyh jahil sblm mengetahui.moga Allah ampunkan sgla dosa2 kte.

So,bg syla rye taon neyh xmkn kek lapis sarawak pown xpela...kalo nk sgt bt jer sndiri,lgi trjamin kebersihan dan status halal de, ye x?byk lg bnda len yg korg ble mkn kn.huhu...pen off!^__^


p/s:sape2 pndai wat kek lapis blehla kasi cket kt sy ea?hee...peace!

2 comments:

  1. wah.... mujur tak beli kek lapis sarawak hari tu masa ada jualan kat kampus. naya kang...

    ReplyDelete
  2. @Jαnnαhツ
    haa..nsb bekla..sbb kbykn kek lapis de gune butter neyh...hee,kalo nk mkn jgak jannah wat cniri jer...^__^

    ReplyDelete

Para Pengikut

TINGGALKAN JEJAK ANDA

Kotak Pencari